Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Parc Güell

2017.03.09

A Güell park Antoni Gaudí egyik mesterműve, a 17 hektáros terület a világörökség részének számít. A Parkot 1900 és 1914 között építették, eredetileg lakótelepnek szánták, ez a terv azonban meghiúsult, mert senki nem akart a parkban lakni, és a város sem támogatta az ötletet. Összesen két ház készült el, egyikre se lett vevő. Gaudí – Eusebi Güell javaslatára – beköltözött az egyik házba, s csaknem 20 évig a parkban élt, ez ma múzeum.

A Güell parkot nemcsak a virágai és dús növényzete teszi gyönyörűvé, hanem Gaudí szabadjára engedett fantáziája is. Belépéskor rögtön a portás tornyos házikója fogad, aztán láthatjuk az oszlopcsarnokot (itt lett volna a piac), a mozaikos sárkányt (el drac), a főteraszon Gaudí mozaikból rakott alkotását és a la Torre Rosát (magyarul vörös torony, itt lakott Gaudí).

Külön említést érdemel a Güell park híres padja, mely kígyószerűen kanyarog és mozaikkal van díszítve. S bár a pad nagyon hosszú, a kialakítása miatt mégis lehet privát beszélgetéseket folytatni, mert a kanyargás ügyesen leválasztja a teret. Salvador Dalí különösen imádta ezt a padot.

Érdekesség, hogy katalánul a park neve Parc Güell helyesen, eredetileg mégis az angolos Park Güell írásmódot használták – Gaudínak megtetszett az angol kertvárosi mozgalom.

Telefonszám: 902 200 302
E-mail: 
parkguell@bsmsa.cat
Honlap (katalán, spanyol, angol és francia nyelvű): https://www.parkguell.cat/
Facebook: https://www.facebook.com/ParkGuellOficial
Nyitva tartás:
Hétfő-Vasárnap: 08:00-20:30

parc_guell_barcelona_-_58.jpg
park-guell-view-barcelona.jpg
7b3bbcb4608d3d64c2f10f5321ee6d9d.jpg
park_guell_-_viaducto.jpg
park_guell_02.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.